8 saker ingen berätta om livet med Kronisk sjukdom.

När man blir diagnosticerad med en kronisk sjukdom som jag har blivit 2 gånger så får man oftast en massa information om själva sjukdomen och kanske inte information om hur sjukdomen kommer påverka ens liv. Ingen berätta om följande saker som jag kommer nämna om hur du som person måste ibland försvara dig, förklara dig och hur ditt liv kommer att ändras. Ingen berättade dessa saker för mig då utan detta har jag fått lära mig själv under tidens gång. Hade jag önskat hade jag velat att någon hade velat berättat dessa saker för mig.

Dessa saker händer inte alla men detta har hänt mig: 

Vännerna minskar. 

Redan innan jag fick mina diagnoser Ankolerande Spondalyt och Endometrios så minskade min kompiskrets då jag inte orkade göra lika mycket som tidigare. Att vara kronisksjuk är ett heltidsjobb typ, och att då ha 2 sjukdomar blir extra tungt. Jag har verkligen lärt mig vilka mina riktigt vänner är. Alla är inte förstående med att man kanske får ställa in planer i sista minuten pga man inte har någon ork, har extremt ont eller liknande och helt enkelt inte orkar ses. Till slut kanske inte vänner hör av sig längre då de ''tröttnar'' på att det aldrig blir av att man ses. Detta har jag märkt och är extremt jobbigt.

Man blir misstrodd

Att förklara hur man mår hela tiden, försvara sig själv och bli misstrodd är något man ofta blir. Både av familj, vänner och exempelvis på läkarbesök. Kroniska sjukdomar syns inte alltid så därför måste man nästan bevisa att man är sjuk. Det är inte som att bryta benet, man går inte med ett gips några veckor och sen mår man bättre. Sjukdomen finns där hela tiden. Att du ena dagen är på gymmet och tränar och nästa dag inte orkar gå upp i sängen är ju helt ofattbar för någon utomstående, men för dig så är det vardag och du måste alltid förklara dig själv.

Bevisa hur sjuk du faktiskt är. 

Ska du träffa en ny läkare kommer de kanske inte tro dig. Inte alltid räcker läkarintyg utan någon ny läkare tycker sig ha mirakelkuren för din sjukdom, komma med förslag man kanske inte har testat och vissa läkare tycker de är bättre på sjukdomen än vad du är. När man lever med en kronisk sjukdom så vet man in i minsta detalj hur den påverkar en, att hela tiden försöka bevisa för läkarn detta är tröttsamt men det är tyvärr något man ofta får göra.

Din familj/partner kommer påverkas.

När du är sjuk och inte själv orkar med vardagspyssel efter jobb eller kanske inte ens orkar med jobbet så får din familj/partner hjälpa till och stötta. De är dem som får vara din stöttepelare och på något sätt blir de lika påverkade av sjukdomen som du, vilket ibland kan tära på ens närmsta förhållande. De vet att de bara kan finnas till för en och när man har ett smärtskov exempelvis så är de hjälplösa och inget de gör kan göra saken bättre. Finns inget värre för dem än att se någon de bryr sig om lida.

Din psykiska hälsa blir lika påverkad som din fysiska

Att vara konstant sjuk är något som tär lika mycket på ens fysiska förmåga såsom sin psykiska. Du förlorar en del av dig själv och ofta kanske vänner, hobbys eller en livsstil du numera inte kan leva upp till 100 %. Psykolog är något jag rekommenderar som kan hjälpa en då kroniska sjukdomar verkligen tär på ens psykiska hälsa.

Man blir fattig och får kriga för sina bidrag/sjukskrivningar

Inte nog med att du har diagnoser på papper, du måste också bevisa för försäkringskassan, arbetsgivare osv att du är sjuk och det är blanketter och saker som ska skickas hit och dit. Du själv måste lära dig vad du har rätt till och du själv måste ansöka och fixa allt för att få det du är berättigad. Bara detta är ett jobb i sig som många skiter i då det är för tungt och jobbigt. Men ta hjälp av anhöriga och se till att du gör det, det är så värt det! Sjukskrivningar är inte roliga, men du har rätt till att få pengar om du är sjuk.

Du vet mer än läkarna om dina sjukdomar

Oavsett hur utbildad en läkare är så kommer DU alltid veta mest om dina sjukdomar, din kropp och ditt mående. Det finns ingen läkare som kan läsa sig till exakta symptom, veta hur det är att leva med något som de själva aldrig levt med. Du vet vad du mår bäst av, vilka mediciner som fungerar och du kommer kunna din medicin lista och allt utantill. Du sitter med kunskap läkarna inte har, du lever i din sjuka kropp varje dag och du vet hur du bäst ska göra för att må bra.

Som jag önskar någon berättat allt detta för mig... 

Jag har kämpat för att komma dit jag är idag. Jag har kämpat för att få mina diagnoser ankolerande sponadalyt och endometrios. Jag vet att jag kommer ha dessa kroniska sjukdomar och jag är tacksam jag fått dem i ung ålder för att förhindra och förebygga dessa så mycket jag kan. Jag vet att jag måste prioritera mig själv och min hälsa för att i det långa loppet orka. Vara kronisk sjuk är som ett heltidsjobb. Det är krävande, vissa dagar är enklare än andra och ja. Alla dagar tar slut och nya kommer. Man får ta nya tag, be om hjälp, gråta, skrika, skratta och framförallt leva.

Gillar

Kommentarer

JossusTravelPics
JossusTravelPics,
Hög igenkänning på det inlägget. Vet inte hur många gånger jag avundats dom som brutit benet, för dom behöver bara en röntgenbild så är det bevisat och ingen kommer ifrågasätta dom eller undra om dom inte kan springa ett maratonlopp ändå.
nouw.com/jossustravelpics
MatildaWaern
MatildaWaern,
ja eller hur! Man önskar endometrios var som ett brutet ben, lätt läkt och sen är det borta.. om det bara vore så i verkligheten! 💞
nouw.com/matildawaern
cinalaurla
cinalaurla,
MatildaWaern
MatildaWaern,
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229