Att bli gravid är ingen självklarhet, det är en gåva!

Jag har sedan en ung ålder alltid drömt och längtat efter att bli mamma. Det har liksom alltid varit högst upp på min lista, att få barn, vara gravid och ha en familj. Det är något som man när man var liten trodde att alla kunde bli gravida. Det har jag alltid sett som en självklarhet, att alla kvinnor kan bli gravida. Så som en liten naiv, oskyldig flicka på knappt 10 år så har min syn på framtiden alltid varit solklar. Jag ska bli mamma, jag ska få barn och jag ska gifta mig med mannen jag älskar och leva happiliy ever after.

Sen fick jag mensen som 12 åring och min syn på att vara kvinna ändrades. Allt är inte frid och fröjd, mensvärken var verkligen från helvetet och jag låg hemma som ung tonåring knappt 15 år fyllda och plågades av starka menssmärtor. Inte visste jag som liten flicka att bli kvinna hade inte bara fördelar, det fanns en hel del baksidor med att vara kvinna. Att varje månad lida utav så starka menssmärtor att man blev sängliggandes och kunde inte leva sin vardag som vanligt. Att man fick vänta med att få diagnosen endometrios faställd tills man var 24 år kom inte direkt som en chock. Jag själv förstod tidigt att jag hade endometrios och fick behandling för det från 14 års ålder, tack vare en gynekolog som var duktig på endometrios. Men att endometrios kan påverka möjligheterna att bli gravid är något som väger tungt på mina axlar.

Att bli gravid är ingen självklarhet när man är kvinna, det är en gåva. 

Det är något jag har verkligen märkt nu när man kommer upp i åldern då man själv trodde man redan skulle ha barn. När jag var liten sa jag alltid att när jag var 25 år skulle jag ha 3 barn. Nu blir jag 25 år om 1 månad och inga barn här inte. Och när det väl blir läge att ''skaffa'' barn, eller ''försöka få barn'' borde folk säga, så är det inget jag längre tar för givet. Att bli gravid naturlig väg är något som kan vara svårare när man har endometrios, liksom många andra gynekologiska sjukdomar så är graviditet inte något som är en självklarhet. Min syn på att få barn är inte något jag ser som en självklarhet längre, det är verkligen en gåva.

Kommer jag ens kunna få egna barn? 

Det är en tanke som jag går och tänker på nästan varje dag. Det är verkligen som en tyngd på mina axlar, ett orosmoment. Något som jag som liten längtade så mycket efter, helt utan några orostankar. En fin dröm, en förhoppning och dröm om att alla kvinnor får ju barn, bara sådär. Mamma fick ju det, 5 barn så då är det ju självklarhet att jag också kommer kunna få barn när jag vill det. Jag önskar så innerligt att min flickdröm var verklighet, att kunna få barn bara är något som bara händer alla kvinnor. Men nu som vuxen kvinna vet jag att så är inte fallet. Det finns så många sjukdomar som påverkar både kvinnor och mäns fertilitet. Kvinnor kan ha sjukdomar som exempelvis endometrios, pcos, för-klimakteriet, dessa är bara fåtal av de sjukdomar som kan påverka kvinnans fertilitet.

Efter att ha börjat jobba på en gynekologisk mottagning så ser jag verkligheten. 

I mitt yrke inom sjukvården så har jag alltid omringat mig med människor med sjukdomar som behöver någon form av hjälp. När jag varit på akuten eller intensiven och jobbat med de mest traumatiska fallen så har jag inte kunnat knyta an lika bra som jag kan nu när jag jobbar på en gynekologisk avdelning. Jag ser par som söker sig till oss varje dag för fertilitetsutredningar, som försökt i mer än 1 år att bli gravida. Vissa har 1 barn sen tidigare och vill nu få ett syskon. Men bara för man varit gravid 1 gång så betyder inte det att man blir gravid igen. Vi har säkert över 30 par i veckan som kommer för fertilitetsutredning och det enda jag tänker på när jag står på ett HSSG där man spolar och kollar äggledarna är att det är lika gärna jag som hade kunnat ligga där i gynstolen. Det kanske är jag en dag? Jag kanske inte kommer att kunna få barn naturligt. Jag kanske måste ta hjälp av andra metoder, IVF exempelvis.

Jag önskar att när man lärde sig om fortplantning i skolan att de berättade att bli gravid är ingen självklarhet. Att för många så ''blir man inte bara gravid''. 

Varför lärde man sig inte om detta i skolan? Man fick reda på hur man får barn, vad som händer om man har oskyddat sex, om könsjukdomar men inte berättade läraren om att få barn inte är självklart man kan få naturligt som kvinna? Varför berättade inte gynekologen för min vän som gjorde en skrapning efter ett missfall att detta kan påverka framtida planer på att bli gravid? Varför berättar ingen i skolan om att svåra smärtor kunde vara endometrios? Om sjukdomar som PCOS, att man liksom Kenza (@Kenza) kan hamna i ''för-klimakteriet'' när man är 26 år och knappt ha några äggreserv kvar? Varför berättade ingen allt detta för mig?

Borde vi inte ha lärt oss i skolan om allt detta i sexualkunskapen?

Kvinnans mest fertila ålder är mellan 18-25 år. Jag blir 25 år om bara 1 månad och inte har jag barn eller är gravid ännu.
Min allra högsta dröm i livet, att bli mamma. Få bära min bebis jag och min partner har skapat i min mage i 9 månader, vara med om en förlossning, amning, se när en bebis tar sina första steg, säger sina första ord. Blir storasyskon till bebis nummer 2. Som jag drömmer om dagen jag får beskedet att jag är gravid. Den dagen, den lyckan. Nu säger jag inte att jag och Alex planerar på att skaffa barn inom det närmsta, men vi vet även att mina läkare säger att vill jag få barn så borde jag tänka till och skaffa det snart.
Inte vet dem att min allra största dröm är just den, att bli gravid, få barn och leva lycklig resten av livet. Men det är ingen självklarhet, till den lilla flickan som drömde om allt detta säger jag bara, ge aldrig upp på din dröm. Dröm på, kämpa och kanske en vacker dag så händer allt det du drömt om.

Ge aldrig upp din dröm flicka lilla <3 

Gillar

Kommentarer

louisemellqvist
louisemellqvist,
Så bra & viktigt inlägg ❤️
nouw.com/louisemellqvist
MatildaWaern
MatildaWaern,
L
,
Hej. Ville bara peppa med lite ord satt min bästa kompis lider även hon av endo. Och hon blev gravid som 29-åring. Så det finns hopp. Heja dig!
MatildaWaern
MatildaWaern,
Hunnycakes
Hunnycakes,
Hej snuttan! Jag har också ankolyserande spondylit plus en ovanlig anemi och psoriasis artrit. Det är supersvårt att bli gravid med de sjukdomarna men också för medicinerna (cytostatika och kortison) och att spondyliten och inflammationerna av psa'n har skadat mitt bäckenskelett så till vida att det är "sprucket", det är hål liksom skelett som fattas. Det gör att jag kanske inte kan bära ett barn, fastän jag kan bli gravid. När jag var tonåring ville jag vara mamma redan vid 18 och nu är jag 28 år. Har accepterat och ber till gud att kunna bära en graviditet, men har bestämt att det går om det går. Förstår precis hur du känner <3 Fan, det är så jävla jobbigt! Skickar virtuella kramar! <3
nouw.com/hunnycakes
MatildaWaern
MatildaWaern,
Hej Vännen! Tack för ditt svar, och vad tråkigt att höra att du kanske inte kommer kunna bära en graviditet. Det är inte bara att bli gravid för vissa, det är så mycket annat för oss som lider av kroniska sjukdommar. Tack <3 All styrka och kramar till dig <3
nouw.com/matildawaern
DemieGuiron
DemieGuiron,
Hejsan! Jag har inte endo men jag har Pcos, det tog två år att bli gravid med vår pojke, men till slut hände det, helt naturligt<3 https://nouw.com/sarkasmmorsan
nouw.com/demieguiron
MatildaWaern
MatildaWaern,
Hej 😊 Tack för ditt svar, känns skönt att höra att trots att det är svårt så kan man bli gravid och man ska aldrig ge upp, jag hoppas att när vi väl ska försöka att vi har tur och att det kommer gå <3 tack för dina ord <3
nouw.com/matildawaern