''Du ser ju inte sjuk ut? Du som är så ung och pigg!''

''Du är ju inte sjuk väl? Det ser ju inte så ut, tycker du ser ut precis som vanligt & ung är du ju också!''

Att ha en kronisk sjukdom är oftast inte något som syns på utsidan. Sjukdomen kommer och går i skov, vissa dagar är jätte bra & vissa dagar är riktigt dåliga. Man är tvungen att leva med en kronisk sjukdom varje dag i resten av sitt liv. En sjukdom som inte alltid syns på ens utsida, utan den blir en del av vem man är & man får anpassa sitt liv därefter. Jag lider av både Ankolerande Spondaly och Endometrios.

Jag vill verkligen inte tala illa om svensk sjukvård för jag är så tacksam att jag bor i ett land där sjukvård är något alla har rätt att få & jag betalar mer än gärna skatt för det. Däremot så har jag många gånger under mitt snart 25 åriga liv från 9 års ålder blivit ''missbedömd'' & känt att läkarna inte förstått när jag förklarat mina besvär.
Det tog mig flera år att få en diagnos ställd på varför jag varje dag har smärta & stelhet i min rygg. Jag fick ofta höra ifrån läkarna att jag är ung så det är ''bara'' växtvärk det brukar gå över med tiden, eller om du tränar upp ryggen så kommer det bli bättre, det är inte konstigt att det gör ont när du tränar. Jag har under så många år väntat på att träffa en läkare som kunde ta mig på allvar och faktiskt inse att det var inte ''bara'' är växtvärk eller att träning behövs för att det ska försvinna. Efter många undersökningar, MR-röntgen och en hel del utredningar så fick jag diagnosen Bechterew sjukdom, även kallad elvospondylit eller ankyloserande spondylit.

Det är en reumatisk autoimmun sjukdom som beror på inflammation, framförallt i muskelfästen och leder. Man får ont, blir trött och stel. Smärtan finns alltid där och kommer och går i perioder, oftast tätare i början. Det är en sjukdom som kommer följa mig resten av mitt liv, dvs den är kronisk. Men med rätt behandling och träning så kan smärtan & sjukdomen dämpas men den kommer alltid följa med en varje dag, oavsett om man vill eller inte...

Att äntligen få en diagnos efter så många år av smärta i ryggen och vetat att något inte stämmer, så var det en stor lättnad att äntligen få en diagnos. Nyheten om att man har en reumatisk, kronisk sjukdom är väl inget man blir glad över då det kommer att påverka mitt liv. Jag är så glad att jag träffade en bra läkare med rätt kunskap & som faktiskt lyssnade på mig, mina symptom och därefter bestämde sig för att göra en utredning. Det tog mig nästan 7 år från jag började få ont i ryggen tills jag fick svaret på varför. Utöver Bechterew sjukdom så har jag även fått diagnosen endometrios som är en vanlig svensk sjukdom men som få läkare vet om..

När det gäller min endometrios så hade jag turen att få en läkare som var duktig inom gynekologi och kunde mycket om just endometrios. Tack vare henne fick jag behandling och hjälp redan från första året jag fick mens. En sjukdom som i genomsnitt tar 7-8 år att få en diagnos för. Jag har skrivit mycket här på bloggen om min endometrios och trots att jag fått behandling för misstanke om endometrios så fick jag inte diagnosen förrän september 2018. Trots att endometrios är en sjukdom som 1 av 10 kvinnor har i Sverige så brister verkligen kunskapen inom detta område något enormt här i Sverige. Jag hade tur som kom till en läkare som misstänkte endometrios och hade stor kunskap om sjukdomen, andra har kanske inte lika tur.

Man ska alltid lita på sig själv & sin egen kropp när den säger ifrån att något inte står rätt till. Det spelar ingen roll om man är ung eller att sjukdomen inte visar symptom utåt. Man ska inte behöva visa upp att ''här har jag ett sår, det blöder'' för att man ska bli trodd. Vi lever i ett samhälle idag där många lider av sjukdomar som inte alltid syns utåt, både fysiskt & psykiskt. Man ska inte behöva vara gammal för att ''få rätt att ha ont i ryggen'' eller ''för ung'' för att ha någon sjukdom.. Det ska inte vara normalt att ha jätteont varje gång man får sin mens, mensvärk som påverkar ens vardag så mycket att man inte kan gå till skolan eller arbetet är inte normalt..

Man ska aldrig bli ifrågasatt när man söker vård, man ska bli hjälpt och få frågor som kan hjälpa en att få en diagnos.
Allt syns inte alltid utåt på hur vi mår men det betyder inte att man inte är sjuk...

Gillar

Kommentarer

Matildaberlin
Matildaberlin,
Verkligen ett sånt himla viktigt inlägg!! Så starkt att du delar med dig hjärtat <33
nouw.com/matildaberlin
MatildaWaern
MatildaWaern,
Tack vännen <33
nouw.com/matildawaern
Man måste ha lite tur i sjukvården ibland!
headoverheals.blogg.se
MatildaWaern
MatildaWaern,
Ja tyvärr är det ju så och så borde det absolut inte vara!
nouw.com/matildawaern