En dold sjukdom - Endometrios Awarness Month

Mars månad är Endometrios Awarness Month och denna månaden har och kommer jag skriva mer på min blogg om just Endometrios. Ni kanske tycker jag tjatar om detta på bloggen? Ja då kan jag säga att 1 av 10 kvinnor har sjukdomen Endometrios och får slåss för att bli hörda, få rätt hjälp och få en diagnos. Något som kan ta 8 år för de flesta att få.

Tänk att det ska ta 8 år att få en diagnos?! 

Det är inte klokt. Tänk att gå i 8 år och ha symptom som extrema menssmärtor, så svåra att du inte kan gå till jobbet eller skolan. Inte bara har du dess smärtor när du blöder, utan du kan ha dem konstant. Blödningarna är inte heller någon liten blödning utan det är en blödning som Nigeriafallet. Du kan känna dig förstoppad och ha en uppblåst mage, läkarna säger att det kanske är IBS? Du har smärtor vid, under eller efter samlag. Smärtorna kan sitter i nedre delen av buken, bäckbotten, ländryggen och ibland stråla ner i benen.

Du kan ofta känns dig allmänt hängig och dassig. Och tänk då att du har gått med alla dessa symptom i 8 års tid innan du får en diagnos. Så om nån är tjatig så är det vi endometrios patienter som får tjata oss till hjälp och en diagnos i 8 års tid i genomsnitt. Tänk på den..

Det finns flera baksidor med Endometrios.. 

Förutom att man inte blir hörd, trodd och väntar i genomsnitt 8 år på en diagnos så tär allt detta på ens psyke. Att behöva tacka nej till middag med ens vänner i sista sekund för det känns som om någon hugger en inne i magen med knivar. Att behöva ligga sängliggandes en hel helg pga smärtor för man är inne i ett endometrios smärtskov. Att man inte kunnat vara intim med sin partner på flera månader pga rädslan att få ont vid samlag. Kanske har man gått i över ett år med ofrivillig barnlöshet. För att bli gravid är ingen självklarhet att man blir när man har endometrios. Och samtidigt som man kämpar med att kunna bli gravid så frågar vänner; ''Är du gravid?'' Bara för att magen är så uppsvullen pga endometriosen och innerst inne vill man inget annat än att dem ska ha rätt. Att man ska vara gravid, man längtar så mycket efter en graviditet som man inte ens vet är möjlig att få. Man går på hormon-mediciner som ska göra att man inte får någon mensblödning och denna medicinen ger biverkningar som humörsvängningar, ingen sexlust, tappar hår, får acne och blir deprimerad. För vem blir inte deprimerad när man mår såhär?

Endometrios är en sjukdom du alltid kommer ha. Hela livet, varje dag. Sjukdomen är kronisk. 

Hela livet, varje dag och den kommer påverka ens livskvalité. Perioder kanske man inte känner av den och perioder känner man inte av något annat än sin endometrios. Endometrios är en dold sjukdom som 1 av 10 kvinnor har. Det jag beskriver i denna korta text är inte nog för att beskriva vad det är vi kvinnor med endometrios lever med varje dag. Det är en sjukdom som kan göra att man känner sig extremt ensam. Man förlorar vänner som inte förstår hur man alltid kan boka av planer i sista sekund och ens partner kanske inte kan förstå hur sex kan göra ont ibland och ibland inte. Det är en sjukdom som gör att man blir extremt stark som kvinna men ibland orkar man inte bära allt detta själv och då brister det. Men vi är inte ensamma. Vi är så många som har endometrios och tillsammans är vi starka och tillsammans kan vi sprida ordet om Endometrios lite extra denna månaden.

Så sprid ordet, berätta om din dolda sjukdomen och belys sjukdomen endometrios extra mycket denna månad! 

Berätta för dina kollegor och familj vad endometrios är, förklara lite extra för de vänner som kanske alltid undrat men aldrig vågat fråga. Endometrios är en dold sjukdom men det betyder inte att vi inte kan dela med oss utav den. Tillsammans kan vi belysa sjukdomen, det är ju trots allt vi som kan den bäst! Vi kan sprida kunskap och stärka varandra. Till alla endo-systrar där ute, ni är kämpar. NI är så extremt starka och ni är aldrig ensamma. Tillsammans är vi starka! <3

Gillar

Kommentarer

celinelundqvists
celinelundqvists,
<3333 Måste också börja skriva mer om detta på bloggen! Blir ett ämne jag av någon anledning glömmer bort vilket är helt sjukt då det är en så stor del av min vardag! Du är grym!
nouw.com/celinelundqvists
MatildaWaern
MatildaWaern,
Gör det vännen <3 tack!
nouw.com/matildawaern
Matildaberlin
Matildaberlin,
Jag hörde om det på Nyhetsmorgon, och det är verkligen heeelt sjukt! Hur kan det ta 8 år?? Nej fy! Så starkt att du delar och lyfter vännen! Stor kram <3
nouw.com/matildaberlin
MatildaWaern
MatildaWaern,
Ja, det är sjukt men så ser verkligenheten ut för alla de kvinnor som lider av endometrios, tack vännen <3
nouw.com/matildawaern