Endometrios Awareness month!

Det är mars månad nu, en månad som är Endometriosis Awarness month. Jag vet att jag tjatar om min endometrios men jag tycker verkligen detta är så viktigt. Jag hade önskat när jag var 14 år gammal att jag hade kunnat läsa om tjejer i min ålder som hade samma problem som jag hade. Jag hade önskat att jag hade någon som förklarade för mig att NEJ. Det är inte normalt att ha så svåra menssmärtor att man blir hemma från skolan minst 1 vecka varje månad. Det är inte bara mensvärk. Det finns hjälp att få. Vad jag hade önskat att någon sa det till mig när jag var 14 år. Tänk om jag hade vetat om sjukdomen redan då och inte känt mig ensam och ledsen över hur extremt ont jag hade och hur mycket det påverkade mig.

Endometrios är en sjukdom 1 av 10 kvinnor har i Sverige. 

Vilket betyder att det ska inte vara så svårt att få en diagnos nu för tiden. Det borde inte ta 8 år som det i genomsnitt tar för kvinnor med endometrios att få diagnos.
Man ska inte '' ha tur '' med vilken läkare man får utan läkarna borde veta om denna sjukdom som 1 av 10 kvinnor har. Var tionde patient som söker för dessa besvär har sjukdomen, borde inte fler läkare ha kunskap och känna till sjukdomen då? Är det inte ens rätt som svensk medborgare att få rätt hjälp av läkare för en sjukdom som är så pass vanligt förekommande som endometrios? Jag tycker det.

Kanske har du själv Endometrios eller känner någon som har sjukdomen? Berätta om sjukdomen eller fråga någon om den! 

Dra dig inte på att berätta om sjukdomen denna månaden om du själv har den. Berätta för dina kollegor, familj, vänner vad sjukdomen är och vad den faktiskt betyder. Du som har sjukdomen sitter på den mest dyrbara informationen någon kan få. Du vet precis hur det är att leva med sjukdomen samt kan berätta om den bättre än flera läkare i detta landet.

Känner du någon som har endometrios? Fråga den personen vad det innebär för den.

Det är Endometrios Awarness month! Hjälp oss Sprida ordet om denna sjukdom! 

I ett tidigare inlägg har jag skrivit - Hur vet jag om jag har Endometrios? Läs gärna mer i det inlägget. Fråga mig här eller via min instagram, jag svarar mer än gärna på vilka frågor som helst!
Har du själv endometrios och vill dela med dig av din historia? Hör av dig till bloggen Endosystrar eller läs mer där!

Gillar

Kommentarer

StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Min yngsta dotter är drabbad 😢
nouw.com/stenhagenbettan
MatildaWaern
MatildaWaern,
Ush 😟 Stackars henne, hoppas hon har en bra läkare <3
nouw.com/matildawaern
lindholm
lindholm,
Så viktigt att prata om, jag är inte drabbad men lider med alla tjejer som är!
nouw.com/lindholm
MatildaWaern
MatildaWaern,
Tack vännen <3
nouw.com/matildawaern
Louiseelinore
Louiseelinore,
Jätte grymt att du tar upp det! Kan nog hjälpa många! <3
nouw.com/louiseelinore
MatildaWaern
MatildaWaern,
evelinarou
evelinarou,
Viktigt inlägg! <3
nouw.com/evelinarou
MatildaWaern
MatildaWaern,