Guide: Första tiden med valpen

Att komma hem med en ny familjemedlem, en ny liten valp är helt underbart verkligen men kan också vara lite läskigt. Helt plötsligt står man där men en liten valp som är borta från sina syskon och mamma och man ska på något sätt ta över den rollen, det kändes lite överväldigande i början faktiskt. Som tur är så var Musse så lugn och han har ju även Aron som sällskap så för oss har det gått väldigt bra. Han har inte gnällt så mycket utan vi har låtit han vara efter oss så mycket han vill. Nu i början får han springa runt som han vill. Vill han ligga på våra fötter, då får han ligga där, vill han ligga under soffan så får han vara där. Nu i början blir det mesta på Musses villkor så vi kan bygga upp ett förtroende och band till honom.

Här kommer våra bästa tips på när man tagit hem valpen!

Att knyta an till valpen är så viktigt i början

Detta är verkligen A och O. Som jag skrev ovan så är valpen i ett nytt hem, med nya människor och kanske andra djur och långt borta från sin mamma & syskon första gången någonsin. De första dagarna är en jätte stor omställning och därför är det viktigt att ta det lugnt de första dagarna. Lära känna varandra i lugn och ro och var hemma mest de första dagarna. Vänta lite med att träffa vänner och familj tills valpen känner sig trygg med er. Låt valpen få undersöka hemmet i lugn och ro den första dagen och ställ inga krav de första dagarna.

Ge valpen en egen plats där den får vara ifred

Det är viktigt att valpen har ett ställe som bara är dens egna. Där den får vara ifred, sova, busa eller dylikt, där den inte blir störd. Det behöver inte vara en hundbädd, det kan vara en kudde, filt eller liknande också. När valpen är där så stör den inte, låt det vara valpens egna ställe.

Låt valpen sova, väck den inte

En valp sover väldigt mycket och när valpen väl sover, låt den sova ifred. En del valpar kräver mycket sömn, andra mindre. Men tänk på att de kan sova upp till 20 timmar om dygnet ibland! Stör & väck aldrig valpen när den sover!

På natten så låt valpen sova där ni tänker den ska få sova. Vill ni inte ha valpen i sängen i framtiden, då får den inte vara där som valp. Ha en madrass på golvet istället där ni kan sova nära valpen de första dagarna tills valpen känner sig lugn och trygg med att sova på golvet/sin bädd ensam sedan.

Få valpen rumsren

Börja direkt! Tänk att varje gång valpen busat, ätit eller sovit så behöver den gå ut och kissa. En valp kan inte hålla sig och därför är det viktigt att uppmärksamma signaler som valpen ger när det är dags. Så i början, gå ut ofta, varje gång valpen sovit, busat eller lekt. Låt en tidning eller handduk ligga på golvet som hunden vet är OK att kissa på. När ni väl ser valpen gå mot handduken/tidningen så lyft upp valpen och spring ut direkt. Valpen kommer inte kissa/bajsa när ni bär den.

När den sedan kissar eller bajsar så kan det vara bra att säga ''Kissa / bajsa'' och sedan när hunden gjort sina behov beröm och ge godis. Ge godis varje gång i början för att sedan lite längre fram övergå till att ge godis ibland och kanske busa/klia hunden som beröm istället. Viktigt att tänka på att inte alla gånger gå in direkt efter hunden kissat/bajsat. Detta kan göra att den håller sig ute för den vet att så fort den gör sina behov så får den gå in direkt igen.

Busa och träna inomhus

Det är viktigt att börja med kontaktövningar tidigt. Man kan börja enkelt med att bara ha en godis i handen. Valpen kommer säkert vilja krafsa på handen och få godisen direkt men vänta med att ge tills valpen kollar på dig. Så fort valpen kollar på dig så beröm och ge godis. På detta sätt lär du valpen att ta kontakt med dig. En mycket bra och enkel kontaktövning. Längre fram kan du göra detta när du ställer ner hundmaten eller dylikt. En bra övning som gör att valpen måste hålla koll och kontakt med dig, något som hjälper er alltid! Att leka och busa tillsammans gör också ert band starkare. Men tänk att valpar blir snabbt trötta så märker ni att valpen börja lägga sig ner mycket eller bli trött så lyft upp och gå ut och kissa, så blir det lite rumsrenhet träning.

Träna hantering och hälsa

Allt lek och gos och bus stärker er relation men det är viktigt att även tidigt börja träna på saker som att få klämma och känna igenom valpen. Få hålla och ta i tassar och mellan trampdynor. Kunna få borsta hunden samt få lov att titta i munnen och öronen. Kan vara bra att ta tempen på din valp så du vet vilken kroppstemperatur valpen har när den är frisk, kan vara bra att veta till framtiden om valpen blir sjuk någongång (ligger normalt på 38-39 grader).

Kloklippning är något man börjar med direkt när valpen kommer hem. I början kanske det räcker med att klippa 2 klor en dag för att sedan ta en tass om dagen. Börja långsamt och ge mycket beröm och belöning. Gör det till en mysig stund. Första gången kan man bara visa klotången samt ta på tassar och klor utan att klippa. Tänk att detta är något ni ska göra resten av hundens liv så det är bra att skynda långsamt så det blir något trevligt för er båda. Klippa klor kommer ni göra 1 gång i veckan!

Tandborstning är också viktigt och något man kan börja med försiktigt med när den har valptänder. Då kan man kolla igenom munnen och låta valpen bli bekväm med att man kollar och känner. När valpen sedan fått sina permanenta tänder så kan man försiktigt börja borsta tänderna. Även här, skynda långsamt! Även detta borde göras 1 gång i veckan för att hålla god munhälsa.

Ensamhetsträna

Detta tycker jag man kan vänta med tills valpen känner sig hemmastadd och kanske inte ligger på era fötter när den sover utan börjar bli lite mer självständig. Då kan man börja smått med att gå på toaletten utan att hunden får följa med. Duscha utan hunden i badrummet osv. För att sedan utöka från 1 minut till kanske 5-10 minuter. Det är viktigt att valpen känner sig trygg även om den inte ser dig. Så det är viktigt att ensamhetsträna men göra det långsamt. Det är ingen hund som bara helt plötsligt kan vara helt ensam i timmar. Detta tar träning & en hund får aldrig vara ensam mer än 4 timmar i taget. Valpar ännu mindre än det! När du väl ska lämna hunden ensam så gör ingen stor sak av det. Gå som vanligt och när du kommer tillbaka var som vanligt. Förstärk inte hundens känslor utan låtsas som det är helt normalt att du går och sen kommer tillbaka.

Miljöträna och träffa andra hundar

Det är bra att valpen tidigt får vänja sig vid olika ljud, människor, miljöer, underlag och situationer. Att åka bil, åka buss osv. Viktigt att träffa olika människor även, barn, ungdomar, vuxna, äldre osv. Folk med glasögon, skägg, rullstol, paraply etc. Viktigt att få gå på olika underlag även, asfalt, grus, gräs, skog, sand olika golv osv. Valpen ska ju inte träffa andra hundar förrän den fått sin grund-vaccination vilket är klart vid 12 veckor. Så fram tills dess ska man helst inte träffa andra hundar eller kanske vara i en hundgård. Men när man väl ska träffa andra hundar så är det viktigt att man kanske inte alltid får hälsa på andra hundar ute på promenad, man måste inte lukta eller leka med varje hund man ser. I början räcker det med några hundkompisar som valpen får leka med för att det inte ska bli för överväldigande. Och att valpen känner sig trygg med andra hundar som är snälla och förstående emot en liten valps beteende.

Olika miljöer är viktigt också såsom stadsmiljö och landsbygd. Åka hiss, buss, bil, båt testa 1 trappsteg men inte låta hunden gå i trappor då detta inte är bra för valpens ben. Åka rulltrappa kan vara bra att bära valpen i. Men viktigast är att ta det lugnt i början, stressa inte och ta miljöträning i små steg. En valp blir trött av massa intryck, så ta det lugnt i början och känn av hur din valp mår.

De vassa hajtänderna

Valpar bits, det är bara fakta och deras små hajtänder kan göra extremt ont. Deras tänder kliar och de utforskar världen med sin mun, så är det bara. Istället för att säga FY eller NEJ när valpen biter på dig eller möbler så distrahera valpen med en leksak istället. Gör något avledande och lek aldrig med valpen med dina händer eller fötter, lek alltid med en leksak istället. Att avleda från att bita på dig eller saker är något du kommer få göra mycket i början, så bli inte arg, avled och ge beröm när valpen gör rätt. Ha tuggben hemma som valpen kan få när du märker att den måste bita i något för det kliar i tänderna. Sen är det viktigt att alla i familjen gör likadant, för med bita i saker och händer osv är något som kommer ske ofta, därför gäller det att vara konsekvent allihopa.

En valp ska inte motioneras utan rastas

En valp ska inte gå långa promenader men det betyder ju inte att valpen inte behöver rastas. Att gå en kort runda till brevlådan och tillbaka är alldeles lagom för valpen, eller låta den busa och springa fritt på gräsmattan en stund. Eftersom valpens skelett utvecklas till den är ungefär 1 år så ska man inte motionera den som den vore en vuxen hund. Har du som oss en äldre hund som kräver långa promenader så bär valpen eller ha den i en väska delar av promenaden, eller låt valpen vara hemma med en familjemedlem medans ni går ut på en långpromenad.

Men vårt bästa tips!

Din valp är som en bebis, oförstående, söt och oemotståndlig och det kan kännas som att en dag spelar det ingen roll vad du gör för att avleda valpen, den biter på allt och alla ändå. Ställ inte massa krav på valpen och dig själv utan njut av denna tiden. Valptiden är så mysig och går så fort och vips är din hund 6 år.. Ta bort saker du är riktigt rädd om, ha roligt, ge och få kärlek och skratta över att du har ett hål i soffan istället för att vara arg. Att ha valp är vissa dagar helt underbart och andra dagar inte lika underbart men valpen i sig är ju din lilla pälskling. Så njut av valp tiden och ha inte för höga krav på dig själv och valpen.

Gillar

Kommentarer

ByAlma
ByAlma,
Nämen, så söt🥰
nouw.com/byalma