Guide: Rumsren valp på 2 veckor

Rumsrenhet är något många hundägare kämpar med när det gäller sina valpar. Personligen så har jag aldrig haft något problem med att ''träna'' in rumsrenhet och både Aron och Musse har varit snabba på att bli rumsrena. Många av er har frågat vad jag gör och jag tror inte jag gör så mycket annorlunda än vad andra gör men tänkte berätta hur vi tränade in rumsrenhet med Musse och Aron. Aron blev rumsren på 2 veckor när han var valp och Musse efter ca 2,5-3 veckor blev han helt rumsren.


Börja redan när ni kommer hem med valpen första dagen

Det är så viktigt att man sätter igång direkt och gör samma rutiner och är konsekvent när det gäller rumsrenhet. Vi bor i lägenhet på andra våningen så det går ju inte jätte snabbt att komma ut men det går.


Första dagen när ni kommer hem så se till att hunden är rastad innan ni går in. Välj ett ställe nära er ytterdörr där det är lämpligt för hunden att göra sina behov. I början så håll dig till denna platsen och gå varje gång till samma plats när ni ska rasta hunden.

När ni är ute använd ett ord när hunden gör sina behov

Väl ute, på bestämd rastplats till en början så är det bra att använda ett ord/kommande för att göra sina behov. När hunden väl kissar eller bajsar så säg ett ord såsom kissa eller bajsa är väl enklast. Det har vi gjort. När hunden kissar så säg ''Kissa!'' och när den kissat klart så beröm och/eller godis och säg kissa, duktig! Gör samma sak när hunden bajsar. På detta sätt kopplar valpen ihop ordet med vad den gör. Idag när vi går ut med Aron så räcker det att vi säger, Aron gå och kissa, så gör han det. Eller om vi säger Aron nu får du bajsa eller så går vi in, då vet jag att han bajsar om han behöver annars så går han in.

Lägg tidningspapper eller en handuk i lägenheten

Detta kanske låter konstigt att göra för man vill inte uppmana valpen till att kissa inne. Men vanligtvis så har valpen hos uppfödaren levt och kissat på tidningspapper eller handdukar. Det är ett ställe valpen vet är OK att göra sin behov på. Om du lägget ut tidningspapper/handduk i lägenheten/huset så får man vara uppmärksam att när valpen rör sig emot tidningspapperet/handduken så kan det vara dags att gå ut. Lyft då genast upp valpen och gå ut. På detta sätt ser du när valpen behöver göra sina behov.

Ju äldre valpen blir och duktigare på att visa att den behöver utföra sina behov så flytta tidningspapper/handduken närmare ytterdörren. På detta sätt lär sig hunden att söka sig mot ytterdörren där tidningspapper/handduk och i framtiden så kommer hunden gå till ytterdörren när den behöver ut och göra sina behov.

Aron sätter sig alltid vid dörren om han behöver gå ut och göra sina behov. Även Musse gjorde detta redan som 3 månader. När valpen lärt sig att ytterdörren är stället man sätter sig när man går ut och kan hålla sig längre så kan man ta bort tidningspapper/handduken.

Valpen behöver alltid kissa efter: bus/lek, mat och sömn

I början varje gång valpen sovit, busat eller lekt eller ätit mat så behöver den i regel gå ut. För att jobba proaktivt så gå ut redan innan valpen signalerar, speciellt de första 2-3 veckorna.

Då undviker du olyckor inne och hjälper valpen på traven med rumsrenhet.

Om det händer en olycka inne

Händer det en olycka inne så är det inte hela världen. Lyft upp valpen direkt när du ser att den kissar/bajsar och spring ut. Valpen kommer inte göra sin behov längre när du lyfter upp valpen. När hunden gjort ifrån sig ute så beröm och in igen och städa upp olyckan. Jag har aldrig sagt NEJ eller FY när Musse gjort ifrån sig inne (det har bara hänt max 5 gånger). Utan jag ignorerar det och går ut som inget händer. Jag tror inte det hjälper att ''bestraffa'' hunden. Positiv feedback fungerar alltid bättre.

Ha ett kommando där du frågar valpen om den behöver gå ut

Detta är något jag gör redan från början när jag hämtar hem valpen, även om jag vet att han antagligen inte alls fattar vad jag menar. Aron förstår ju direkt såklart. Men när valpen är lite äldre och mer rumsren så kan det vara käckt att fråga ''ska vi gå ut?'' när hunden sovit eller busat. Då förstår de vad de menar och behöver de gå ut så lär dem sig att de ska gå till ytterdörren för att vi ska gå ut.

rumsrenhet kräver att man är uppmärksam som djurägare!

Det spelar ingen roll om hunden gåt och sätter sig på tidningspapper/handduken och markerar att den vill gå ut om inte matte/husse är uppmärksam och ser detta. Ser inte matte och husse detta så kan valpen inte hålla sig och då blir det en olycka.

I början med en valp så tar det knappt 1 sekund från att valpen är på tidningspapper/handduk tills den börjar kissa. Ju äldre den blir desto längre tid kan det ta från att valpen är på tidningspapper/handduken tills den börjar kissa. När valpen lärt sig att hålla sig så kanske den sitter och försöker titta på matte och husse först.

Men ser inte matte och husse så är det faktiskt inte valpens fel.

Dessa är mina tips på rumsrenhet och alla valpar är olika!

Så i stora drag är dessa mina tips.

Första dagen: - Välj ett ställe som är bra att rasta hunden på nära er ytterdörr dit ni snabbt kommer ut. Håll er till detta stället i början. När valpen kissar/bajsar kan man självklart gå en liten sväng. - Lägg ut tidningspapper/handdukar på golvet och när valpen söker sig dit spring ut med valpen. - Flytta sedan tidningspapper/handduk närmare dörren ju rumsrenare valpen blir. -Använd kommando för kissa och bajsa. - Beröm när hunden gör sina behov. - Tänk proaktivt, ut efter lek/bus, mat och sömn. - Kommando för ''ska vi gå ut?'' och det viktigaste!! VAR UPPMÄRKSAM!

Vad är era bästa tips? Hur snabbt blev er hund rumsren? Skriv en kommentar!

Musse 4,5 månad gammal efter första frisörbesöket på Epic Dog salong!

Gillar

Kommentarer

Nyponsoppan
Nyponsoppan,
Bra kämpat! 💕 Fin bild!! 💕 Vi sprang ut med mina föräldrars hund efter mat, vila och bus. 😊
nouw.com/nyponsoppan
oliviakulpakko
oliviakulpakko,
Ååh 😍 söt!
nouw.com/oliviakulpakko
oliviakulpakko
oliviakulpakko,
Har själv inte hund men fantastiska tips som jag ska försöka komma ihåg om vi en vacker dag skaffar hund. 👏🏼👏🏼👍🏼🥰
nouw.com/oliviakulpakko
MatildaWaern
MatildaWaern,
Ja men kul om ni ska köpa hund i framtiden 😍😍
nouw.com/matildawaern
Louise ,
TACK för bra inlägg. Föder upp cockerpoo sedan 10 år tillbaka. Är det ok att jag delar det till mina valpköpare?
www.cockerpoo4you.se
MatildaWaern
MatildaWaern,
Hej! Vad härligt att höra att fler tänker och tycker och gör som jag😊 det verkar ju funka bra!
Absolut, du får gärna dela detta till valpköpare i form av att du hänvisar till min blogg😊 alla mina hund guider finnes under kategorin hund och hundsport och snart inom en kategori Guide för hundägare snart!😊 om du har en Facebook sida för dina valpköpare så går det bra att dela inlägget direkt till gruppen via dela knappen längst ner efter inlägget. 😊 Med vänlig hälsning, Matilda
nouw.com/matildawaern
Jenny
,

Hur gjorde ni på nätterna?