Guide till att skaffa hund!

Att skaffa hund är inget val man gör över en natt. För mig så har jag sedan jag varit liten älskat djur men aldrig haft möjlighet att ha hund. Jag har haft kaniner och hästar men inte hund. Delvis för att det fanns allergi i min familj men även för att mina föräldrar visste vilket jobb och åtagande det är med hund. Det var inte förrän jag flyttade hemifrån som jag köpte Aron, jag var då 20 år gammal.

Många tyckte jag var galen som köpte hund så ungt. Att jag skulle binda upp mig. Inte ha roligt och missa en massa men jag såg det aldrig så. Jag såg bara allt en hund skulle kunna ge mig. Sällskap, kärlek och en ny familjemedlem. För mig fanns det bara fördelar.

Som sagt, jag var 20 år när jag skaffade Aron och då bodde jag ihop med mitt ex och pluggade till undersköterska på distans. Det var perfekta tiden att skaffa valp på då jag pluggade hemma mestadels av tiden samt att vi jobbade om varandra så någon var alltid hemma med hunden. Nu i efterhand såg var det mestadels jag som tog ansvar och Aron var egentligen bara min.

Och nu har vi skaffat hund nummer 2 och det passar perfekt in i vår vardag! Så hur gjorde vi och hur tänkte vi när vi skaffade en till hund och köpte en valp?

Fördelar & nackdelar med att skaffa hund?

Som sagt jag ser bara fördelar med att skaffa hund. Det kan ju vara så att jag bara ser fördelar efter att ha haft hund i snart 6 år och ångrar det inte en sekund.

Man har alltid sällskap hemma, när jag är ledsen eller sjuk har jag alltid en vän vid min sida som vaktar, pussar och gör mig glad när jag själv inte har orken till det. Jag som dessutom har flera sjukdom som gör att jag ibland är sjukskriven längre perioder ser det bara positivt med att ha hund. Man bli påmind om att komma ut och ta frisk luft, ta promenader och det gör att man får tankarna på något annat.

Du kommer binda upp dig! Jag vet vänner som sa att kan kommer binda upp mig och förlora min frihet, men jag känner snarare tvärtom. Att ha hund har gett mig mer frihet, mer ork och mer livsglädje.

Du kan inte resa! Jodå det kan jag visst och som jag har rest. Det kallas bara att planera och se till att man har hundvakt, vilket jag alltid har haft så det har aldrig varit ett problem. Vi reste till USA i 5 veckor och det gick hur bra som helst med hundvakt under den tiden.

Det är dyrt att ha hund! Det är dyrt att vara ute på krogen varje helg också? Det är dyrt att resa? Mycket saker är dyrt här i livet men allt handlar om prioriteringar! Det som är dyrt är väl försäkring men i längden är det en investering för valpen. Sen behöver man inte köpa det dyraste till valpen, för i början går det mesta sönder ändå. Så man får tänka lite praktiskt vad man måste ha i början och sedan som med allt, vill man köpa något dyrt får man spara.

Man måste pyssla så mycket för att få ihop vardagen! Jag svara väl samma som att det är dyrt att ha hund. Alla har 24 h på ett dygn, man får prioritera och bara för att man har hund så betyder inte det att man måste ta bort något annat i sitt liv. Det mesta jag gör i mitt liv idag går att ha hund med sig till. Så man får väl bara anpassa sig. När det gäller att arbeta på ett jobb där man inte kan ha hund med sig så får man hitta hunddagis eller ännu bättre en dagmatte som hunden är hos på dagarna. Och är det något man nångång vill hitta på där man inte kan ha med hund så finns det säkert vänner eller familj som mer än gärna skulle vilja ha hund en kväll eller helg. Allt handlar om att planera bara .

Att ha valp tar upp så mycket tid! Nja, såklart det tar tid att ha valp men samtidigt så får man räkna lite med det. Valpar sover oftast 12-18 timmar om dygnet i början så det som ''tar tid'' är väl träning och att skapa ett band till varandra i början. Öva rumsrenhet, lära känna varandra osv. Men allt detta är ju grunden för resten av ert liv tillsammans så jag skulle säga att det är tid man investerar i att få den bästa hunden man vill ha i framtiden. Jag själv ÄLSKAR valptiden och tycker den går för snabbt. Sen får man ju den hund man själv gör. Det blir helt enkelt vad man gör det till.

Hur vet man vilken hundras man ska ha och hur hittar man en valp?

Jag har alltid velat ha en smart och vänlig hund som kan vara med mig överallt. Sedan en som är ''allergivänlig'' och som inte fäller. För det är så mycket enklare att få ta med en hund som inte fäller hem till folk än en som fäller.

Läs på om olika hundraser och tänk efter vad för typ av hund du vill ha. Skaffar du en renrasig hund så läs på om hunden på SSK hemsida. Köper du en blandrashund så läs på om båda raserna som finns i hunden för köper du exempelvis en havapoo så får du verkligen 2 raser i en hund. Både det bra och det dåliga.

Hur hittar jag en valp att köpa? De flesta uppfödare är med i föreningar eller har egna hemsidor där man kan ställa sig på kö för att köpa valp. Det finns flertal hundras-grupper på facebook där man kan bli medlem och se om man hittar annons om valp. Blocket kan man också kolla på, ibland har man tur!

Lägg ut en annons att du söker en valp! Likaväl att man kan hitta annons om valpar till salu så kan man skriva en annons där man beskriver vad för hund man söker samt vilket hem man kan ge till valpen. På detta sätt så kan uppfödare kontakta dig och de får en väldigt bra bild om vilket hem deras älskade valp kan komma till. Detta skulle jag säga är det bästa alternativet för det var så vi hittade Musse! ❤️

Måste det vara en valp? Man kan skaffa en omplaceringshund även! Om man inte är fast i idén om att skaffa valp så finns det många hundar som söker ett nytt hem och som behöver omplaceras. Detta kan vara ett mycket bra alternativ då man kanske inte vill ha valp, har tiden som krävs i början för valp etc. Och det finns hundar som längtar efter ett älskat hem att få komma till. Ett tips är då att kolla på hundstallet.se samt googla på olika föreningar som omplacerar hundar.

Mina bästa tips på dig som går i hundtankar

Träffa många olika hundar. Gå med i olika hundras-grupper på facebook och fråga och lär dig mer om rasen. Gå på hundträffar där du bor. Var hundvakt åt den/de raser du funderar på att skaffa och börja spara. Det är inte bara inköpskostnaden som är dyr utan det är kostnader varje månad samt en buffert är bra att ha om någon olycka skulle vara framme.

Skriv en annons om vad ni söker för hund samt vad ni erbjuder en hund för typ av hem.

När du väl skaffat hund, njut av valptiden för det går så fort. Ge hunden mycket, mycket kärlek och ta vara på varje minut. Det kändes som Aron nyligen var valp men nu är han snart 6 år. Tiden går snabbt! Se till att ha allt planerat i god tid innan. Se till att du kan vara hemma med valpen ett bra tag i början. Kan du inte ta med hunden till jobbet så hitta ett hunddagis/dagmatte. Spara till buffert, köp inte massa onödiga saker när hunden är valp för den växer fort och mycket tuggas på ändå. Men mitt bästa tips som jag sa i början. NJUT. Tiden går fort och hunden är inte valp så länge.

Gillar

Kommentarer