Hur kan man hjälpa sin Endometrios?

Endometrios är en sjukdom som drabbar 1 av 10 kvinnor. Det är en sjukdom som kan ge massvis olika symptom, men är mest känd för att orsaka smärta inte bara i samband med menstruation men även vid ägglossning och ibland konstant.(Här kan du läsa mer om vad Endometrios är, symptom osv)

I Sverige så ligger vi efter i forskning och hur man ska behandla endometrios, vilket jag tycker är väldigt synd. Många gynekologer har kanske inte tillräckligt med kunskap för att kunna ställa en diagnos & ofta tar det endometrios patienter 8 år innan man får en diagnos ens. 8 år man går obehandlad men en sjukdom som påverkar ens liv dagligen.

Men finns det något man själv kan göra för att förbättra & hjälpa sin endometrios? Som kan få en att må bättre? Jag tänkte skriva om naturtillskott man kan ta i form av tabletter till att börja med.

Hälsotillskott & naturtlig behandlingar?

Det kan finnas saker man kan göra för att underlätta sin smärta, trötthet, ångest eller symptom man kan få från endometrios. De tips jag ger här i inlägget är vad som personligen har fungerat för mig, samt vad jag vet har fungerat för vänner. Vi alla är olika & vad som funkar för en kanske inte funkar för en annan. Samt vi alla har olika läkemedel och dylikt så är du osäker om du kan testa dessa saker eller inte så rådfråga din läkare.

Dessa sägs lindra/hjälpa endometrios! 

Gurkmeja - innehåller curcumin som sägs ska bota inflammatoriska åkommor & vara bättre än antiinflammatoriska mediciner till och med. Är mycket välkänd inom Ayurveda (urgammal indisk läkekonst) för sin antiinflammatoriska effekt. Gurkmeja och ingefära är dessutom naturliga antioxidanter vilka hjälper till att skydda cellerna från skada och håller oss friska. Klicka här för att köpa Gurkmeja tabletter(Innehåller även ingefära). (Ingefära bidrar till normal matsmältning och mag-tarmfunktion

Magnesium - Motverkar trötthet, involverad i produktionen av neurotransmittorn serotonin som är viktig för välmående och psykisk hälsa, hjälper emot endometrios & viktig för att kroppen ska fungera optimalt. Klicka här för att köpa Magnesium tabletter.

D-Vitamin - Bra att ta under vinterhalvåret då vi inte får så mycket sol. D-vitamin är bra och motverkar trötthet samt upprätthåller ett bra immunförsvar. Kan även hjälpa till att minska endometrios även har studier visat. Klicka här för att köpa D-vitamin.

Macarot - Innehåller mycket mineraler, vitaminer och aminosyror. Kan minska mensvärk & även kliateriebesvär. Klicka för att köpa Macarot här!

Omega-3 - Hjälper till att minska kronisk inflammation och stödjer hjärt- och kärlhälsan. Klicka här för att köpa Omega-3.

Ashwagandha -Motverka stress, oro och ångest. Det har använts i över 3000 år för att lindra stress, öka energinivåerna och förbättra koncentrationsförmågan. Kan förbättra sömnen och även oron man kan få utav endometrios. Klicka här för att köpa Ashwagandha.

Järn -Järn är en livsnödvändig mineral med en mängd olika funktioner i kroppen. Den kanske viktigaste funktionen är som en del i hemoglobin, som transporterar syre i kroppen. Mineralen ingår även i olika enzymprocesser i kroppen, och är särskilt viktig för dopaminproduktionen, som har en inverkan på humör och muskelrörelser. Järn är något endometrios patienter ofta har brist på pga blödning i form av mens men även invändigt i kroppen i endometrios härdar. Klicka här för att köpa Järn.

Chlorella - Innehåller mycket klorofyll, ett viktigt näringsämne som ger många hälsofördelar för din kropp. Bland annat är Chlorella mycket gynnsamt för tarmfloran, bildning av nya röda blodkroppar, samt motarbetar dålig andedräkt och kroppslukt. Chlorella är en av de bästa Superfoods tack vare dess höga aminosyraprofil och dess rikliga nivåer av betakaroten, fiber, essentiella fettsyror, vitaminer och nukleinsyror. Är även utrensade och kan tas som detox kur. Klicka här för att köpa Chlorella.

Vitamin B12 - itamin B12 är en viktigt vitamin som har viktiga funktioner i varje cell i kroppen, nämligen att producera nytt DNA. Vitaminet spelar också en viktig roll i metabolismen av fett och aminosyror såväl som för ett väl fungerande nervsystem. Eftersom kroppen inte producerar själva vitaminet måste vi få det genom kosten eller tillskotten. Klicka här för att köpa Vitamin B12.

Zink - är involverad i över 100 kända funktioner i kroppen och deltar som kofaktor i över 40 reaktioner. Mineralet spelar en viktig roll för tillväxten då zink deltar i produktionen av DNA och RNA, vilket är nödvändigt för celldelning och celltillväxt. Ben, bindväv och brosk är zinkberoende och sköra naglar, tråkigt hår och dålig hy kan vara tecken på zinkbrist.För kvinnor är mineralet speciellt viktigt för att upprätthålla normala hormonnnivåer. För dig som tränande är detta viktigt för muskeluppbyggnad, sexualdrift samt välbefinnande. Klicka här för att köpa Zink.

Jag har rekommenderat produkter från Protein.se där jag köper mestadelen av mina tabletter och proteinpulver.

Just nu har det BLACK WEEK, 40 % på allt. Efter Black week kan jag erbjuda er alla 25 % rabatt med min kod MAJA25. Då jag vet hur dyrt det kan bli med sjukskrivningar, läkarbesök, medicin osv.. Så bara ett tips för att kunna hjälpa till ❤️

Vad som funkar för mig är dessa

Efter att ha haft endometrios sedan lång tid och varit trött på att inte den smärtbehandlingen jag fick hjälpte till 100 % så började jag läsa på vad jag kan göra själv för att må bättre. Minska min endometrios och smärta. Det som funkar för mig är följande.


Dessa tabletter tar jag dagligen.

-Gurkmeja tabletter, 2 st tabletter. Oftast till Lunch & kvällen.

- Chlorella tabletter, 1-2 dagligen oftast lunch & kvällen.

- D-vitamin tabletter, 1 st dagligen

- Ashwagandha tabletter, 2 st dagligen.

Dessa tabletter tar jag några gånger i veckan utspridd:

- Omega 3, ca 2-3 gånger i veckan tar jag dessa tabletter.

- Zink, ca 2-3 gånger i veckan.

- Vitamin B12- 1-2 gånger i veckan.

-Järn, beroende på mitt järnvärde som jag kollar regelbundet tar jag dessa ibland dagligen och ibland endast någon dag i veckan.

- Magnesium, de dagar/veckor jag känner jag har ett skov, eller är trött tar jag dessa dagligen tills jag mår bättre.

Det är viktigt att tänka på att alla är vi olika. Man måste rådfråga med sin läkare ibland, beroende på vilka andra tabletter man tar. Det finns vissa tabletter som man inte ska ta tillsammans osv. Är du osäker, fråga din läkare.

Vill du få rådfråga mig om något eller undrar hur jag mått när jag tar dessa tabletter så får du mer än gärna skriva till mig på Facebook eller Instagram.(kontaktuppgifter finns i menyn högst upp)

Har du några bara tips på vad som funkar för din endometrios som jag inte har nämnt? snälla skriv en kommentar nedan!

Jag vill gärna veta om ni har något bra tips, eller tanke/åsikt om det jag skrivit. Kanske har något av det jag skriver absolut inte fungerat för er, kanske har jag glömt något?

Allt jag skriver skriver jag utav personliga erfarenheter och vad jag har själv testat eller läst om.


Gillar

Kommentarer

lindabroden
lindabroden,
Oj sjukt att de tar så himla många år innan sjukhuset ens kan utreda. inte konstigt man får vänta😔
nouw.com/lindabroden
MatildaWaern
MatildaWaern,
Ja det är mycket dåligt faktiskt, men tyvärr så som verkligheten ser ut 😟
nouw.com/matildawaern
Jannike
,
Jag tillsätter gurkmeja i min morgonsmoothi. Annars äter jag inga vitaminer eller tar någon hormonbehandling, försöker ha en så strikt kost som möjligt samt tränar regelbundet, då håller sig smärtan sig så gott som borta, ska tilläggà att jag opererat bort livmodern
MatildaWaern
MatildaWaern,
Det låter ju jättebra! Gurkmeja har hjälpt mig så mycket! 😊
nouw.com/matildawaern
Victoria
,
Yes!!! Underbart Matilda - jag använder allt ovanstående. Plus hemmagjord buljong och eteriska oljor för både smärta och för att orka med dagen när man är lite "svagare".

Kramar
Victoria
MatildaWaern
MatildaWaern,
Tack Victoria! Har inte testa buljong och oljor, vad är det du använder då? 😊 Kram Matilda
nouw.com/matildawaern
Lisa
,
Jag blev mkt bättre sen jag började äta glutenfritt och laktosfri mat!
Julia
,
Bra tips! För mig vände allt när jag slutade äta gluten, kött, mjölkprotein och socker, och började med träning, yoga och meditation! Från sängliggandes 6 dagar i veckan till ett nästan normalt liv 💪🏼🙏