Hur vet jag om jag har endometrios?

Vill ni dela detta inlägg så be My guest! Jag vill sprida ordet extra mycket om endometrios.

Endometrios är en kvinnosjukdom som drabbar 1 av 10 kvinnor i världen. Det betyder att du säkert känner iallafall 1 som har denna sjukdomen. I varje skolklass kanske 3 tjejer lider utav sjukdomen och på din arbetsplats finns det någon också som har sjukdomen.

SÅ HUR VET MAN OM MAN HAR ENDOMETRIOS? 

För mig tydde sig endometrios som kraftig smärta både vid menstruation och ägglossning. Dvs jag var smärtfri kanske 2 veckor varje månad. Jag behövde kissa ofta samt hade symptom som en urinvägsinfektion fast jag inte hade någon. Ibland kunde min mage göra uppror och jag blev lätt förstoppad, symptom som oftast tyds som IBS. Ibland kände jag mig febrig, svag, sjuk. Detta fastän jag inte hade feber eller var ''sjuk'' på riktigt. Min mens kunde även vara längre en det normala och jag kunde emellanåt ha kraftiga blödningar. Allt detta som jag kände och hade/har problem med tyder på att man kan lida av endometrios.

DESSA ÄR VANLIGA SYMPTOM PÅ ATT MAN KAN HA ENDOMETRIOS: 

- Mycket ont vid menstruation - smärtor långt in i slidan och magen när du har slidsamlag - symptom som liknar urinvägsinfektion, kissnödig ofta/svårt att kissa - Symptom som liknar IBS, diarré eller förstoppning - Ont när du kissar/bajsar - Blod i urin eller avföring - Känna sig allmänt sjuk, feber, illamående, trötthet - Svårighet att bli gravid - Mensen är längre och rikligare -

VAD ÄR ENDOMETRIOS? 

Endometrios är en sjukdom som kommer i skov. Dvs du kan må bra flera månader för att sedan ha ett skov på allt från några dagar till några månader. Endometrios innebär att livmoderslemhinna eller celler som liknar livmoderslemhinna finns på andra ställen än inuti livmodern. Endometrios kan finnas i princip var som helst i kroppen, men det är vanligast att endometrios finns på ett eller flera av följande ställen - bukhinnan i nedre delen av buken och under äggstockarna - Ena eller båda äggstockarna - utsidan av livmodern - ändtarmen - urinblåsan eller andra inre organ. Man kan ha små endometriosknottror eller stora härdar utav endometrios. Man kan ha väldigt lindring endometrios men har extremt mycket besvär likaväl som man kan ha mycket endometrioshärdar men knappt några besvär. Smärtan kan vara olika beroende på vart endometriosen sitter.

HUR SÖKER MAN HJÄLP OM MAN TROR MAN HAR ENDOMETRIOS? 

Om du tror att du har endometrios och känner att flera av symtomen stämmer in på dig så ska du söka hjälp.

Om du har så ont när du har mens att det begränsar ditt liv, till exempel att du inte kan gå i skolan eller arbeta även om du tar receptfria smärtlindrande läkemedel så borde du söka dig till en gynekolog eller ungdomsmottagning.
Du ska inte behöva ha så ont att det påverkar din vardag, det är INTE normalt!

TYVÄRR KAN DET TA LÅNG TID ATT FÅ DIAGNOSEN ENDOMETRIOS. 

Detta då sjukdomen oftast misstas som en annan sjukdom, exempelvis ''vanlig mensvärk'', IBS-besvär och urinvägsinfektion.

Men känner du att något inte står rätt till så får du söka vård igen, om och om igen tills du får rätt hjälp. Kräv remiss till att träffa en specialist inom gynekologi, googla runt på vad det finns för duktiga gynekologer. Ta hjälp av vänner, Facebook för att se om någon kan ge dig tips och råd angående vart du kan söka.

Endometrios är en sjukdom som är kronisk, dvs man kommer alltid ha sjukdomen men med rätt behandling kan man förbli symptomfri och leva sin vardag utan problem. Det viktigaste när man har endometrios är att man ska förbli blödningsfri med hjälp av exempelvis mini-piller, kombinerade p-piller, hormonspiral osv. Det är behandlingsbart, det gäller bara att hitta det som funkar för just dig.

MEN SHIT, JAG KÄNNER IGEN MIG SÅ MYCKET I DETTA, TÄNKER DU SÅ? 

Sitter du nu och läser denna texten och tänker, men shit jag känner igen mig så mycket. Många av symptomen stämmer in på dig och din magkänsla säger till dig att något är fel i kroppen och du misstänker att du har endometrios?

SÖK VÅRD. STÄLL KRAV OCH GE DIG INTE FÖRRÄN DU KÄNNER DU FÅTT DEN HJÄLP SOM DU FÖRTJÄNAR OCH BEHÖVER! 

Du är inte ensam, 1 av 10 kvinnor i världen lider av endometrios, I sverige betyder det att vi är ca; 500 000.

Har du fler frågor eller vill ha någon att prata med så får du gärna skriva till mig här eller på instagram - Matildamaja
Du får gärna besöka vår hemsida Endosystrar.se
som delar kvinnors endometrios historier.

Tips till alla er kvinnor där hemma som kanske pga endometrios inte kan ha penetrerande sex pga samlagsmärtor så ska man inte, inte få njuta för det!! På Vuxen.se finns massa kampanjer just nu. In och kika!

Gillar

Kommentarer

ByAlma
ByAlma,
❤️❤️
nouw.com/byalma
MatildaWaern
MatildaWaern,
Sofia Andersson
,
Så bra!! Detta borde pratas om mera.

Och ge INTE upp om ni misstänker nånting. Jag diagnostiserades själv med IBS innan jag efter ca 11 år tillslut fick diagnosen endometrios 🎗 Tyvärr var det inte tack vare att jag sökte hjälp utan det var en ren slump att man upptäckte cystor på äggstock i samband med en röntgen jag gjorde efter en singelolycka, så troligtvis hade jag fått diagnosen ännu senare om det inte vore för det.

kram 💛💛💛
lindabroden
lindabroden,
Åh vad jag håller med dig att detta bordes tas upp mera. jag känner igen mig tjatar och tjatar på dessa läkare i år. men Ingen vill ta Tag i saken, så krävande och jobbigt. Delar gärna med mig om jag får av detta!
nouw.com/lindabroden