Hur vet jag om jag har Endometrios?

Som ni alla säkert vet efter flertal sjukhusbesök, operation osv så har jag sjukdomen Endometrios. Ni är många som har skrivit till mig och frågat vad för sjukdom det är jag har, så jag tänkte berätta för er vad endometrios är.
Endometrios är en kvinnosjukdom som drabbar 1 av 10 kvinnor i världen. Det betyder att du säkert känner iallafall 1 som har denna sjukdomen. I varje skolklass kanske 3 tjejer lider utav sjukdomen och på din arbetsplats finns det någon också som har sjukdomen.

Så hur vet man om man har endometrios?
För mig tydde sig endometrios som kraftig smärta både vid menstruation och ägglossning. Dvs jag var smärtfri kanske 2 veckor varje månad. Jag behövde kissa ofta samt hade symptom som en urinvägsinfektion fast jag inte hade någon. Ibland kunde min mage göra uppror och jag blev lätt förstoppad, symptom som oftast tyds som IBS. Ibland kände jag mig febrig, svag, sjuk. Detta fastän jag inte hade feber eller var ''sjuk'' på riktigt. Min mens kunde även vara längre en det normala och jag kunde emellanåt ha kraftiga blödningar. Allt detta som jag kände och hade/har problem med tyder på att man kan lida av endometrios.
Dessa är vanliga symptom på endometrios:
- Mycket ont vid menstruation - smärtor långt in i slidan och magen när du har slidsamlag - symptom som liknar urinvägsinfektion, kissnödig ofta/svårt att kissa - Symptom som liknar IBS, diarré eller förstoppning - Ont när du kissar/bajsar - Blod i urin eller avföring - Känna sig allmänt sjuk, feber, illamående, trötthet - Svårighet att bli gravid - Mensen är längre och rikligare -

Vad är endometrios?
Endometrios är en sjukdom som kommer i skov. Dvs du kan må bra flera månader för att sedan ha ett skov på allt från några dagar till några månader. Endometrios innebär att livmoderslemhinna eller celler som liknar livmoderslemhinna finns på andra ställen än inuti livmodern. Endometrios kan finnas i princip var som helst i kroppen, men det är vanligast att endometrios finns på ett eller flera av följande ställen - bukhinnan i nedre delen av buken och under äggstockarna - Ena eller båda äggstockarna - utsidan av livmodern - ändtarmen - urinblåsan eller andra inre organ. Man kan ha små endometriosknottror eller stora härdar utav endometrios. Man kan ha väldigt lindring endometrios men har extremt mycket besvär likaväl som man kan ha mycket endometrioshärdar men knappt några besvär. Smärtan kan vara olika beroende på vart endometriosen sitter.

Hur söker jag hjälp om jag tror jag har endometrios?
Om du tror att du har endometrios och känner att flera av symtomen stämmer in på dig så ska du söka hjälp.
Om du har så ont när du har mens att det begränsar ditt liv, till exempel att du inte kan gå i skolan eller arbeta även om du tar receptfria smärtlindrande läkemedel så borde du söka dig till en gynekolog eller ungdomsmottagning.
Du ska inte behöva ha så ont att det påverkar din vardag, det är INTE normalt!

Tyvärr kan det ta lång tid för oss som lider utav endometrios att få diagnosen endometrios. Detta då sjukdomen oftast misstas som en annan sjukdom, exempelvis ''vanlig mensvärk'', IBS-besvär och urinvägsinfektion.
Men känner du att något inte står rätt till så får du söka vård igen, om och om igen tills du får rätt hjälp. Kräv remiss till att träffa en specialist inom gynekologi, googla runt på vad det finns för duktiga gynekologer. Ta hjälp av vänner, Facebook för att se om någon kan ge dig tips och råd angående vart du kan söka.

Endometrios är en sjukdom som är kronisk, dvs man kommer alltid ha sjukdomen men med rätt behandling kan man förbli symptomfri och leva sin vardag utan problem. Det viktigaste när man har endometrios är att man ska förbli blödningsfri med hjälp av exempelvis mini-piller, kombinerade p-piller, hormonspiral osv. Det är behandlingsbart, det gäller bara att hitta det som funkar för just dig.

Sitter du nu och läser denna texten och tänker, men shit jag känner igen mig så mycket. Många av symptomen stämmer in på dig och din magkänsla säger till dig att något är fel i kroppen och du misstänker att du har endometrios?
SÖK VÅRD. Ställ krav och ge dig inte förrän du känner du fått den hjälp som du förtjänar!

Du är inte ensam, 1 av 10 kvinnor i världen lider av endometrios, I sverige betyder det att vi är ca; 500 000.
Har du fler frågor eller vill ha någon att prata med så får du gärna skriva till mig här eller på instagram - Matildamaja
Du får gärna besöka vår hemsida Endosystrar.se
som delar kvinnors endometrios historier.teckning av Nathalie Nurmi

Gillar

Kommentarer

joywesterberg
joywesterberg,
Tusen tack för ett fantastiskt inlägg. Jag har i flera år funderat på om jag har endometrios just på grund av mina magproblem och den extrema mensvärken och rikliga mensen men har aldrig riktigt vågat kolla upp det heller. Måste verkligen ta tag i det! Tack återigen. 💖
nouw.com/joywesterberg
MatildaWaern
MatildaWaern,
Det är aldrig för sent för att kolla upp det och det tycker jag verkligen att du ska göra 😊 Glad jag kunde hjälpa till <3
nouw.com/matildawaern
Endosystrar
Endosystrar,
Så bra skrivet <3
nouw.com/endosystrar
hanilas
hanilas,
intressant läsning
nouw.com/hanilas
MatildaWaern
MatildaWaern,
matildatakkula
matildatakkula,
Gud vad bra skrivet!! <3
nouw.com/matildatakkula
MatildaWaern
MatildaWaern,
Tack så mycket, glad att kunna hjälpa till <3
nouw.com/matildawaern
artibus
artibus,
Bra skrivet!! Detta är så viktigt att ta upp, inte många som vet om detta. Jag själv saknar nog mycket information som man egentligen behöver. Bra att du informerar!❤️
nouw.com/artibus
MatildaWaern
MatildaWaern,
man gör det man kan, tack att du läst <3
nouw.com/matildawaern