KASAM, känslan av sammanhang. WOW!

​Jag är så glad för nu börjar dagarna bli längre & ljusare och helt plötsligt får man en massa ny energi. Jag verkligen älskar när våren börjar kika in. Den påminner mig om att saker börjar grönska, dagarna blir ljusare och längre. Helt plötsligt har man verkligen mer ork till saker och ''mer tid''. 

Efter en lång och trist vinter som förde med sig mycket erfarenheter, positiva som negativa så längtar jag efter att få lite vår i mitt liv, inte bara vädermässigt utan för mig som person. Jag längtar efter att återuppta gamla fritidssysselsättningar, skapa nya goda rutiner och få mitt liv att börja blomstra lite extra. För en gång skull i mitt liv så har jag lovat mig själv att fokusara på vem jag är, vem jag vill bli och vad jag vill med mitt liv. 
Bara på dessa sista 3-4 månader så har jag lärt mig så otroligt mycket om mig själv, bra som dåligt. Detta kommer bli ett spännande år i mitt liv, det känner jag på mig. Jag kommer nog uppfylla många av mina mål & drömmar som jag har, sätta nya mål & drömmar och sen fokusera på vad som får mig att må bra och känna mig bra av. 

Det är viktigt detta, med att ha en god självkänsla & må bra. Känna sig stark & trygg i sig själv och veta vem man är. Det kanske låter enkelt, men det är det inte. Det händer saker i våra liv hela tiden som formar oss till den vi är dagen efter. Man vet aldrig vad livet bär med. Det är viktigt att känna KASAM i sitt liv, något som  Aron Antonsovsky gett namn för begreppet av  känslan av sammanhang i sitt liv. Har man höga värden av KASAM så innebär det att man som individ har en stark känsla av sammanhand och därmed en hög förmåga att hantera utmaningar. Begreppet KASAM omfattar tre delkomponenter. En grundläggande upplevelse av att de saker som sker i och utanför individen är förutsägbara, begripliga och strukturerade (begriplighet) och att de resurser dessa skeenden kräver finns tillgängliga (hanterbarhet) samt att livets utmaningar är värda att investera sitt engagemang i (meningsfullhet).

Detta året vill jag har en hög känsla av KASAM, jag tror det är viktiga delkomponenter i sitt liv att ha, oavsett ålder osv.. Jag vill att detta året ska vara året som folk märker att jag faktiskt jobbar för mina mål & drömmar i mitt liv. Att jag utvecklas som person och att de ser alla de positiva sakerna i mitt liv som kommer utav att man faktiskt vågar jobba på sig själv, utmana sig själv och följer de drömmar & mål man har. 

Gillar

Kommentarer

Sandrabergmanfit
Sandrabergmanfit,
*Känslan av sammanhang. 😊
Vi läser mycket om det i min utbildning
nouw.com/sandrabergmanfit
MatildaWaern
MatildaWaern,
Vad roligt! Tycker det är en bra teori! 😊 Vad pluggar du?
nouw.com/matildawaern
Sandrabergmanfit
Sandrabergmanfit,
Verkligen! Pluggar till hälsocoach 😊
nouw.com/sandrabergmanfit