Leva med en osynlig sjukdom

''Du är ju inte sjuk väl? Det ser ju inte så ut, tycker du ser ut precis som vanligt & ung är du ju också!''
Att ha en reumatisk sjukdom är oftast inte något som syns på utsidan, utan det kommer och går i skov, vissa dagar är jätte bra & vissa dagar är riktigt dåliga. Man är tvungen att leva med en kronisk sjukdom varje dag i resten av sitt liv. En sjukdom som inte alltid syns på ens utsida, utan den blir en del av vem man är & hur man får anpassa sitt liv därefter. 

Jag vill verkligen inte tala illa om svensk sjukvård för jag är så tacksam att jag bor i ett land där sjukvård är något alla har rätt att få & jag betalar mer än gärna skatt för det. Däremot så har jag många gånger under mitt 21 åriga liv från 9 års ålder blivit ''missbedömd'' & känt att läkarna inte förstått när jag förklarat mina besvär. 
Det tog mig flera år att få en diagnos ställd på varför jag varje dag har smärta & stelhet i min rygg. Jag fick ofta höra ifrån läkarna att jag är  ung så det är ''bara'' växtvärk det brukar gå över med tiden, eller om du tränar upp ryggen så kommer det bli bättre, det är inte konstigt att det gör ont när du tränar. 

Jag har under så många år väntat på att träffa en läkare som kunde ta mig på allvar och faktiskt inse att det var inte ''bara'' är växtvärk eller att träning behövs för att det ska försvinna. Efter många undersökningar, MR-röntgen och en hel del utredningar så fick jag diagnosen Bechterew sjukdom, även kallad elvospondylit eller ankyloserande spondylit.
​Det är e
n reumatisk autoimmun sjukdom som beror på inflammation, framförallt i muskelfästen och leder. Man får ont, blir trött och stel. Smärtan finns alltid där och kommer och går i perioder, oftast tätare i början. Det är en sjukdom som kommer följa mig resten av mitt liv, dvs den är kronisk. Men med rätt behandling och träning så kan smärtan & sjukdomen dämpas men den kommer alltid följa med en varje dag, oavsett om man vill eller inte... 

Att äntligen få en diagnos efter så många år av smärta i ryggen och vetat att något inte stämmer, så var det en stor lättnad att äntligen få en diagnos. Nyheten om att man har en reumatisk, kronisk sjukdom är väl inget man blir glad över då det kommer att påverka mitt liv.  Jag är så glad att jag träffade en bra läkare med rätt kunskap & som faktiskt lyssnade på mig, mina symptom och därefter bestämde sig för att göra en utredning. Det tog mig nästan 7 år från jag började få ont i ryggen tills jag fick svaret på varför. Utöver Bechterew sjukdom så har jag även fått diagnosen ​endometrios ​som jag hade turen att träffa en gynekolog med bred kunskap inom sjukdomen endometrios som är en vanlig svensk sjukdom men som få läkare vet om.. 

​Man ska alltid lita på sig själv & sin egen kropp när den säger ifrån att något inte står rätt till. Det spelar ingen roll om man är ung eller att sjukdomen inte visar symptom utåt. Man ska inte behöva visa att ''här har jag ett sår, det blöder'' för att man ska bli trodd. Vi lever i ett samhälle idag där många lider av sjukdomar som inte alltid syns utåt, både fysiskt & psykiskt. Man ska inte behöva vara gammal för att ''få rätt att ha ont i ryggen'' eller ''för ung'' för att ha någon sjukdom..

​Allt syns inte alltid utåt på hur vi mår men det betyder inte att man inte är sjuk... 


Gillar

Kommentarer

lovisawetterberg
lovisawetterberg,
Känner igen mig i mycket ut av det du skriver! Ibland är dolda sjukdomar mycket jobbiga än synliga. Likadant psykiska som inte syns. Det är väldigt tufft ibland och kommentarer som "men du ser ju inte alls trött ut, du ser ut och må jättebra" så kanske man är väldigt trött och mår jättedåligt. Så bara för att det inte syns betyder det inte att man mår bra. Ett gripande och bra inlägg!
Hoppas du får en bra dag ❤️
nouw.com/lovisawetterberg
MatildaWaern
MatildaWaern,
Ska kanske inte säga kul att du känner igen dig i inlägget direkt men glad att du tycker om inlägget, tack 😊❤️
Jag tror det är svårt för folk som kanske aldrig haft någon sjukdom själv eller känner någon som har en sjukdom ''inte syns på utsidan'' tyvärr. Sådant behöver uppmärksammas mer och vara lika självklart som eet blödande sår''. Om du förstår hur jag menar! 😊 Hoppas du får en underbar dag❤️
nouw.com/matildawaern
lovisawetterberg
lovisawetterberg,
Håller med dig ännu en gång. Och jag kan också förstå att en del har svårt att förstå hur det är när man inte upplevt det själv men jag tror med hjälp av mer kunskap så kommer fler och fler personer förstå att allt inte syns på utsidan. Jag förstår precis hur du menar ❤️ Tack detsamma!
nouw.com/lovisawetterberg
MatildaWaern
MatildaWaern,
caroline,
Åh, himla bra och ärligt inlägg, blir så upprörd när människor inte förstår att inte allt syns på utsidan!
www.carrostyle.devote.se
MatildaWaern
MatildaWaern,
Tack att du gillar inlägget 😊 tyvärr så är det inte alla som förstår & då får vi hjälpa dom att förstå 😊 Kram!
nouw.com/matildawaern