RELATIONER: När är det ''okej'' att lämna?

Förhållanden är något av det mest komplicerade som finnes, dels för att man aldrig kan sätta sig in i någon annans förhållande och förstå samt ge råd men även för ingen kan sätta sig in i ens eget förhållande och göra densamma. Så hur ska man vara säker på när det är dags att lämna en relation? Hur ska man med gott samvete kunna känna att man har gjort allt man kunnat för att hålla liv i sitt förhållande? När är det okej att lämna?

Något jag har reflekterat mycket över genom min skilsmässa är att när jag började prata om att lämna min man så var mina vänner och släktingars åsikter många och olika. Det var allt från ’’Det kommer inte göra dig lycklig att skilja dig’’, till ’’Ibland blir saker jobbigt, då får man kämpa’’. ’’’Har du verkligen tänkt igenom detta ordentligt’’? ’’Kunde du inte tänkt på detta tidigare?’’ ’’Varför gifte du dig då?’’

Åsikterna var många och väldigt olika och jag undrar fortfarande hur folk resonerade när de sa dessa saker till mig. Att säga till sina vänner & släktingar att man vill skilja sig efter att knappt ens vart gifta i ett år är ingenting man säger lätt. Det är inte heller något som man kommer på över en natt, och självklart så gifte jag mig inte för att skilja mig? Något jag frågade folk var, hade du sagt likadant till mig om jag inte var gift? Vad hade du sagt om vi ’’bara’’ var sambos?

Jag tror att det endast är en själv som kan välja när man vill lämna en relation, vare sig det är pojkvän/flickvän, sambo, särbo, man/hustru, oavsett vilken ’’titel’’ man har på sin relation så kan ingen förutom en själv bestämma när det är dags att gå. Alla relationer är olika, och vi alla är olika. Självklart kan vi be om råd, tips och åsikter, men vi kan inte basera våra beslut på dessa. I slutet av dagen så är den ens eget liv och vi måste själva styra över det, oavsett om man är rädd för vad andra ska tycka och tänka.

Jag är så glad att jag vågade säga hur jag kände, att jag vågade säga att jag ville skilja mig trots att jag visset att jag skulle få många jobbiga följdfrågor och folk som kanske kommer kolla snett på mig. För jag visste att detta är mitt liv och det är jag som lever det och därför så kommer jag leva det så som jag vill.

Relationer är något som är svårt & komplext, något som kan vara det bästa som har hänt en eller det värsta som har hänt en. Men alla relationer vi har i våra liv såsom kärleksrelationer, vänskapsrelationer ens relation till en syster/bror eller mor och far är så olika. Och det finns inget rätt eller fel i ens beslut som rör dessa.

Vad jag har lärt mig när det gäller relationer är att man måste veta vad man vill & hur man mår i relationen. Det kan vara frågor som: -Är jag lycklig? - Är det såhär jag vill leva mitt liv? - Kan jag kompromissa om detta? - Vad kan jag inte kompromissa om. - Blir jag sedd & hörd? - Bryr sig den andra om mig? - Vet den andra vad jag behöver och vad jag vill? - Kan jag vara mig själv? - Lever jag som jag vill? - Vågar jag stå upp för mig själv? -Hur vill jag att mitt liv ska vara?

Alla dessa frågor är så viktiga och jag kan säga att svaren på dessa frågor kan vara olika från dag till dag. Sedan får man ställa frågorna tvärtom, dvs hur känner min partner? Vet du vad dem vill, är den lycklig? Osv.
En relation krävs att man är två, båda måste lägga in lika mycket arbete och båda måste jobba för att vårda relation och få den växa.. Men det viktigaste jag har lärt mig är att det är så viktigt att veta vem man själv är och vad man själv vill, för vet man det så kommer alla relationer man får i livet bli så mycket enklare om man är säker i sig själv.

Vet du vem du är & vad du vill?

Gillar

Kommentarer

dupljaja
dupljaja,
tufft när en ger 100% och den andra bara 1%, antingen hoppar man in i något väldigt fort & då i längden kan det ta slut eller så långt att man gifter sig, man kanske inte tänkte igenom det noga,man kanske bara flöt med strömmen osv.. finns massa exempel man kan ta.. men i slutändan så är det upp till 2 personer om de inte funkar alls.. ja tråkigt nog så får man gå skilda vägar.
nouw.com/dupljaja
MatildaWaern
MatildaWaern,
Ja verkligen. Relationer är något som involverar två parter. och de båda krävs för att relationen ska växa oh gå framåt.. Därför tror jag det är så viktigt att veta vem man är och vad man vill, så man inte bara ''flyter med'' utan att man är stark i sig själv och faktiskt kan säga ja/nej till saker och faktiskt mena det. Relationer är inte något som funkar genom att man ger 50/50 utan man får båda ge 100/100.. Och där kan man inte alltid styra över hur mycket den andra ''investerar''... Håller med dig.
nouw.com/matildawaern
dupljaja
dupljaja,
precis 😊 , dock så tävlar många vem som ger mest om olika saker kärlek,saker,bara göra något för den andre.. sorgligt.. det är ingen tävling.. när jag ger tex jag ger från <3 och jag kräver inget tbax utan jag vill ge för ja känner att jag vill.. WOW den meningen haha men jag hoppas du förstår mig ändå ^^ sen idag det som nästan helt försvunnit.. är tyvärr att tänka sj,respekt,moral,heder,kärlek... istället har man ersätt det med pengar,sex,makt,hat samt materiella ting.. många idag är hjärntvättade och mycket saker är det man missar..en relation idag är inte mer än något att lägga upp på facebook.. själv är man rädd ska man skaffa någon eller inte..vissa stunder vill man ha någon..tex en kväll massa ljus,lite musik å bara vara.
nouw.com/dupljaja